Home > Urheilu > Mäkiviikon avaus, täydellinen fiasko

Mäkiviikon avaus, täydellinen fiasko

joulukuu 29th, 2014

Keski-Euroopan mäkiviikon avaus epäonnistui aivan täysin, osasyynä toki huonot keliolosuhteet mutta tuomarineuvoston ja kilpailujohdon täydellinen päättämättömyys tekivät eilisestä illasta täydellisen farssin. Aluksi kilpailua siirreltiin vartin välein ja 11 hyppääjän jälkeen koko kisa peruttiin. Kilpailunjohdon pitäisi pystyä tekemään päätökset heti ja noudattaa niitä jollei todella selkeitä muutoksia keliin tule.

Pahin ongelma oli lumisade, tuuli oli tasaista ja melko kohtisuoraan edestä, niin 4 m/s olisi ollut ihan hypättävissä. Kilpailua siirrettiin useaan otteeseen, aluksi vartin välein ja sitten päästiin aloittamaan. Ensimmäisen hyppääjän jälkeen siirrettiin jatkoa vartilla ja sitten tiputeltiin lavaa, joka oli oikea ratkaisu, mutta sen olisi hyvin voinut tehdä jo kisan alkuun. Kaikkiaan yksitoista hyppääjää saatiin alas ennen kisan keskeyttämistä. Tuulen raja-arvoja olisi voinut nostaa, koska tuuli oli tasaista ja suunta vastainen.

Vaikka tuuli oli voimakasta, niin useat hyppääjät onnistuivat hypyissään hyvin ja nauttivat hyppäämisestä vastatuuleen. Toki vaikeissa olosuhteissa pienetkin virheet kostautuvat, mutta silloinhan osaavat hyppääjät erottuvat. Parin saksalaisen hyppääjän epäonnistumisen jälkeen kisa sitten peruttiin. Missään vaiheessa tuuliolosuhteet eivät olleet vaaraksi hyppääjille, suurempi vaara oli pitkistä hyppyväleistä jolloin satavaa lunta kertyi niin ylämäkeen kuin alastulorinteeseen.

Viime vuonna nähtiin kun Itävallan valmentaja ei ollut tyytyväinen hyppääjiensä epäonnistumisiin, niin kilpailunjohto totteli. Nyt näytti kilpailunjohto olevan täysin saksan mäkijoukkueen talutusnuorassa. Epäonnistumisten jälkeen kisa siirrettiin maanantaille. Toivottavasti tästä ei yleisty, isäntämaan tai vahvan mäkimaan hyppääjän epäonnistuttua muut hyppääjät saavat kärsiä.

Kun kerran tuulikompensaatiopisteet on luotu, miksi niitä ei voida käyttää, on kohtuutonta vaatia täydellisesti tasapuolisia olosuhteita kaikille kilpailijoille. Kyseessä on kuitenkin ulkoilmalaji ja ollaan säiden armoilla. Kyllä kisakauden aikana niitä huonoja ja hyviä olosuhteita osuu jokaisen hyppääjän kohdalle.

Urheilu

  1. admin
    | #1

    Vastaaviin olosuhteisiin hyppääjille vanhat kunno Popat niin ei pinet tuulenvireet vaikuta mitään …

Comments are closed.