Home > Turvapaikanhakijat > Noin 1800 turvapaikkahakemusta jätetty Järjestelykeskukseen

Noin 1800 turvapaikkahakemusta jätetty Järjestelykeskukseen

syyskuu 27th, 2015

Tulli2Tornion Järjestelykeskukseen on jätetty ensimmäisen toimintaviikon aikana tähän mennessä noin 1800 turvapaikkahakemusta. Järjestelykeskus avattiin viime tiistaina (22.9.2015). Suurin osa (yli 1400) hakijoista on irakilaisia. Seuraavat suurimmat ryhmät ovat Afganistanista, Somaliasta ja Syyriasta.

Tänään maahan on tullut Tornion kautta klo 16 mennessä yli 280 turvapaikanhakijaa. Lisäksi kymmenen henkilöä on kääntynyt takaisin Ruotsiin.  Turvapaikanhakijoiden rekisteröinti on sujunut hyvin. Tänä päivänä kello 16 mennessä on rekisteröity noin 160 henkilöä.

Poliisi on saanut tänään purettua alkuviikosta syntyneitä rekisteröintijonoja. Pisimmillään turvapaikanhakija on odottanut rekisteröintiä kaksi vuorokautta. Järjestelykeskuksessa ovat olleet kaksi yötä noin 50 yksin matkustavaa miestä sekä perheitä. Suurin osa hakijoista on ollut Järjestelykeskuksessa noin vuorokauden. Säädösten mukaan pisimmillään järjestelykeskuksessa oloaika saa olla enintään viikon mittainen.

Putaan liikuntahalli tyhjennetään tämän illan aikana turvapaikanhakijoista. Halli ei ole enää Järjestelykeskuksen käytössä, vaan sen käyttö palaa Tornion kaupungille. Ensi yöksi Järjestelykeskuksessa majoitetaan tänään rekisteröimättömät, arviolta alle 300 henkilöä. Heidän rekisteröintiä jatketaan maanantaiaamuna.

Tähän mennessä poliisilla ei ole tarkkaa arviota maanantaina maahan tulevista turvapaikan hakijoiden määristä.

Järjestelykeskuksessa toimii useita viranomaisia. Turvapaikkailmoitusten vastaanottamisesta ja hakijoiden kirjaamisesta vastaa poliisi. Tehostettua ulkomaalaisvalvontaa tekevät yhteistyössä poliisi ja Rajavartiolaitos. Tulli jatkaa edelleen tehostettua tullivalvontaa. Puolustusvoimat antaa virka-apua poliisille Järjestelykeskuksen tehtävissä. Turvapaikanhakijoiden majoituksesta ja ruokahuollosta vastaa Suomen Punainen Risti ja kuljetuksista Vastaanottokeskuksiin Maahanmuuttovirasto. Yhteensä koko Järjestelykeskusorganisaatiossa Torniossa työskentelee noin 200 henkilöä. Kokonaisvastuu Järjestelykeskuksesta on Maahanmuuttovirastolla.

Rajavartiolaitos on paljastanut tehostetun ulkomaalasivalvonnan aikana tähän mennessä viisi valtiorajarikosta, joissa henkilöt ovat ylittäneet rajan ja heillä ei ole ollut maahantuloon oikeuttavaa matkustusasiakirjaa, eivätkä he ole hakeneet turvapaikka.

Ulkomaalaisrikkomuksia on paljastunut kaksi kappaletta. Molemmissa tapauksissa viisumi oli umpeutunut.

Laittoman maahantulon järjestämisiä on viime sunnuntaista lähtien paljastettu kahdeksan kappaletta. Maahan on tuotu yhteensä 39 henkilöä. Laittoman maahantulon järjestämisestä epäilyt ovat Suomen, Ruotsin, Serbian, Irakin, Yhdysvallat ja Eritrean kansalaisia. Laittoman maahantulon järjestämisestä on epäiltynä yhteensä 11 henkilöä. Laittomat maahantulot on järjestetty autolla seitsemän kertaa ja kävellen yhden kerran.

Turvapaikanhakijat

Comments are closed.