Home > Mäntyharju > Mäntyharjulla ei invapaikkoja kunnioiteta

Mäntyharjulla ei invapaikkoja kunnioiteta

helmikuu 9th, 2018

Pakko ottaa esiin mäntyharjulaisten poikkeava käyttäytyminen ilman lupaa invapysäköintipaikoilla pysäköiviin. Taustaa olen kerännyt etelä- ja pohjois-savosta, päijät-hämeestä sekä pääkaupunkiseudulta. Ainoa jossa luvatta pysäköintiin suhtaudutaan myönteisesti on Mäntyharju.

Suuressa maailmassa sitä invapaikalle pysäköintiä pidetään erittäin paheksuttavana ja aivan yleinen mielipide on että sille pysäköivät vain invalidit, jos ei omaa pysäköintilupaa, niin kyseessä on aivoinvalidi. Samoin siellä on jopa tapana irrottaa pyyhkimensulkia tai nostaa niitä pystyyn. On jopa tilanteita joissa luvatta pysäköivän auto on ulkopuolisten toimesta pussitettu. En usko että pelkkä pysäköinninvalvonta on syynä että siellä invapysäköintipaikkoja kunnioitetaan.

Muualla on yleistä että invapaikoille pysäköivät maahanmuuttotaustaiset ja romaaniväestö. Mäntyharjulla taitaa romaanit olla ainoat jotka kunnioittavat invapaikkoja, en ole nähnyt täällä heidän pysäköivät invapaikoille luvatta kuten muualla. Mutta sitten yleinen suhtautuminen on toista.

Eihän niille pysäköiville saa sanoa mitään, varsinkin jos ovat kesäasukkeja, loukkaantuvat vielä. Tai jos ajavat hienommalla autolla. Kyllähän se invalidi joutaa odottamaan ja mikä pakko niiden on lähteä ihmisten ilmoille, pysyisivät poissa. Suurempi häpeä on nostaa asiasta meteli ja huomauttaa kovaäänisesti asiasta. Normaaliäänellä huomauttaminen aiheuttaa ainoastaan naureskelua.

”Eihän täällä kukaan valvo” , ”Minä pysäköin mihin haluan” , ”Vittuakos se sinulle kuuluu!” ,  ”Kyllä ne invalidit jaksaa kävellä tuolta kauempaa” … ja muita vastaavia kommentteja kuulee.

Suuressa maailmassa taas virkamiesten suhtautuminen on melko penseätä vammaisten pysäköintiin ja liikkumiseen keskustoissa, kaupunkisuunnittelussa invapaikkoja sijoitetaan nihkeästi ja kunnalllisten vuokrataloyhtiöiden isännöitsijät suhtautuvat invapaikkoihin vielä nihkeämmin. Täällä käsittääkseni parkkipaikkoja on järjestelty niin että invalappulaisen parkkipaikka on lähinnä.

Olen aina ihmetellyt joidenkin kateutta invapysäköintilupiin. Niitä ei kovin köykäisin perustein myönnetä ja uskon että jokainen sellaisen omaava olisi valmis vaihtamaan pysäköintiluvan terveyteen.

Mäntyharju

Comments are closed.