Home > Mäntyharju > Mäntyharjun kesäteatteri: Lähtöruutuun

Mäntyharjun kesäteatteri: Lähtöruutuun

kesäkuu 28th, 2019

Mäntyharjun kesäteatteri täyttää tänä vuonna 60 vuotta ja Kake Randelin kiertänyt keikoilla 40 vuotta, joten kyseessä on satavuotisjuhla. Pertti Lahden ohjaama sekä Markku Huovisen ja Lasse Wikmanin käsikirjoittama tarina heräsi eloon ensi-illassa torstai-iltana.

Savolaisen perheen yksityisyyttä ja rauhaan saapuvat häiritsemään uudet naapurit, Hämäläiset Hämeestä ja Landsmanit Vantaalta. Alun epäilyistä tarina kehittyy naapuriystävyyteen, vaikka lähtökohdat ovat erilaiset. Käsikirjoituksessa terävästi huomioitu ennakkokäsitykset muualta muuttavia kohtaan, jotka hälvenevät ja sen jälkeen tulivat kokevat savolaisen ystävällisyyden.

Tarinassa teräviä piikkejä yhteiskunnan ongelmakohtiin, kuten aktiivimalliin ja vanhusten hoitoon. Myös kunnan toiminta saa esityksessä muutaman terävän huomion. Käsikirjoituksessa ollaan hyvin selvillä Mäntyharjun elämästä.

Kake Randelin päätti viettää kesän ilman keikkoja ja tehden oikeita töitä remonttimies Kekenä. Remonttihommien lisäksi hoidetaan rosvot ja muut ketkut sekä kannustetaan ja autetaan Savolaisen Valma laulu-uralle.

Kake Randelin ensi-illassa esiintyi varmuudella ja ammattitaidolla, vaikka harjoituksessa oli ollut hieman kangertelua. Mutta kokemus auttoi ja oli ilo kuunnella Kaken esityksiä, yksi niistä harvoista esiintyjistä jotka ovat pitäneet äänestään laulutaidoistaan kiinni vuosien jälkeen.

Uutta nuorta tähteä Savolaisen Valmaa esitti Eveliina Ripatti, Hirvensalmelta. Olin yllättänyt laulutaito ja –ääni oli kypsää ja lyö laudalta monen naistähden laulamisen. Toivottavasti pääsee laulu-uralle kokeilemaan omien siipien kantamista mutta kuitenkin pitäen jalat maassa, ettei sorru nuoruuden innossa. Toivotaan että Kake opastaa musiikkielämän karikoista, myös näytelmän ulkopuolella.

Tarina saa hyvälle tuulelle ja nauramaan. Mutta jo pelkästään laulujen takia esitystä kannattaa käydä katsomassa. Esitykset jatkuvat 12. heinäkuuta saakka.

Jari Nykänen – 28.6.2019

Mäntyharju

Comments are closed.