Home > Ukrainan kriisi > Diplomatian tappio

Diplomatian tappio

helmikuu 22nd, 2022

Diplomatian ja neuvottelujen tie on käyty loppuun. Mutta onko kaikki syy vain Venäjän päässä vai olisiko länsimaiden pitänyt tehdä jotain toisin. Oliko oikea linja syyttää vain Venäjää neuvotteluiden sijasta. Olisiko pitänyt olla itsekriittinen ja tutkailla omia virheitä Ukrainan kriisin yhteydessä. Olisiko pitänyt ymmärtää Ukrainan tilanne kokonaisuutena ja itä-ukranalaisten pelot.

Venäjän kieliset

Ensimmäinen suuri virhe oli länsimaiden tuki Kiovan vallankaappaukselle, jossa laillisesti valittu hallinto syrjäytettiin. Uusi hallinto lähti ensitöikseen kieltämään venäläistaustaiseten kansalisten kielen ja oikeudet. Itä-Ukrainassa kuitenkin puolet on venäläistaustaisia ja Krimillä jopa 3/4 oli venäjänkielisiä, ukranalaisia n. 1/10. Tässä vaiheessa luottamus on menetetty täysin ja mahdollisuudet yhteinäiseen Ukrainaan oli menetetty.

Ukrainan kieliset

Suurin virhe oli olla vaatimatta Ukrainan hallintoa noudattamaan Minskin sopimusta. Ainoa mahdollisuus yhtenäiseen Ukrainaan olisi ollut Liittovaltio jossa alueilla olisi ollut erittäin laaaja autonomia. Näin eri kansallisuusrymien luottamusta olisi vuosien aikana kyetty rakentamaan ja tekemään vähitellen yhtenäisempää valtiota. Ukraina ei ole ikinä ollut yhtenäinen ennen Neucvostoliittoa, vaan jakautunut 2-3 eri osaan.

EUn pitää ottaa suurempi rooli ja jättää Yhdysvallat pois Eurooppaa koskevissa asioissa. Jenkkien asettamiin rajoitteisiin ei pitäisi lähteä mukaan, vaan yrittää neuvotella edelleen Minskin sopimuksen toteuttamisesta. Uktrainalle ei pitäisi toimittaa aseita ennen kuin noudattaa Minskin sopimusta. Myös Yhdysvaltojen aseiden toimittamista on rajoitettava, vaikka taloudellisilla rajoitteilla. Osapuolten väliin on syytä sijoittaa rauhanturvaamiseksi ETYJ-joukkoja, ei NATOn joukkoja.

Suurin häviäjä laajassa sodassa on Eurooppa, sotaa ei käydä Yhdysvaltojen eikä Venäjän maaperällä vaan Euroopassa.

Ukrainan kriisi

Comments are closed.