Home > Ukrainan kriisi > Toinen näkökulma – Rauha vai kolmas maailmansota?

Toinen näkökulma – Rauha vai kolmas maailmansota?

huhtikuu 20th, 2022

Nyt alkaa olemaan viimeinen hetki rauhaan, Ukrainan ja Venäjän lisäksi asiaa koskettaa NATO-maita sekä EU:ta. Aseiden vienti sotaa käyviin maihin pitää lopettaa, myös Ukrainaan. Länsimaiden tuki aseiden myötä on jo hyvin lähellä osallistumista sodankäyntiin. Riski Venäjän ja NATO-joukkojen yhteenottoon kasvaa päivä päivältä.

En hyväksy Venäjän hyökkäystä Ukrainaan helmikuussa 2022, mutta en myöskään länsimaiden tukemaa Kiovan vallankaappausta 2014. Silloin Ukraina olisi halunut pitää taloudelliset suhteet kunnossa sekä länteen että itään, mutta tämä ei käynyt länsimaille. Tämän seurauksena Itä-Ukrainassa kapinoitiin ja Krim liitettiin Venäjään. Krimin hallinta takaa hallinnan käytännössä koko Mustalle merellä.

Me pidämme oikeutettena liittyä Natoon koska mellä on Venäjä rajanaapurina. Mutta eikö meidän pitäisi ymmärtää että Venäjälle NATOn laajentuminen rajoille on aivan yhtä suuri uhka. Ukraina olisi pystynyt edesauttamaan rauhaa noudattamalla Minskin sopimuksia, siihen oli aikaa kahdeksan vuotta. Myös NATO olisi pystynyt estämään tämän sodan ilmoittamalla ettei heillä ole tarkoituksena laaajentua itään Venäjän rajalle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi näyttelijänä on erinomainen esiintyjä, lyö Putinin laudalta 6-0 probaganda sodassa. Zelenskyi on eriittäin painokkaasti vaatimasssa länsimaita liittymään sotaan, joka johtaa kolmanteen maailmansotaan. Pahalta näyttää että länsimaiden poliitikkoja on tässä asiassa Zelenskyi vienyt kuin pässiä narussa.

Olemme nyt todella lähellä kolmatta maailmansotaa, joka ei välttämättä jää Naton ja Venäjän väliseksi, vaan laajemmaksi. Natolla on ehkä mahdollisuus lyödä Venäjä laajassa sodassa, tosin se tuhoaa suuren osan Euroopasta. Mutta on huomattavasti muitakin maita jotka eivät ole suhtautuneet suopeasti NATOn laajentumispyrkimyksiin, eikä USAn haluun hallita koko maailmaa. Tutkimuksien mukaan 2/3 osaa maailman väestöstä asuu maissa jotka eivät ole tuominneet Venäjän toimia, vaan osassa jopa pidetään Natoa ja Yhdysvaltoja pahiksena.

Päivä päivältä askeleet johtaa pahempaan suuntaan, paluuta kahdeksan vuoden takaiseen ei ole enää mahdollista. Nyt vain on hyväksyttävä että Ukraina jakaantuu kahteen osaan tai osa itä-ukrainasta on Venäjää. Nyt olisi ehkä hyvä hetki myöntää asia, koska Odessa on vielä Ukrainan hallussa ja näin Ukraianlle jäisi satamakaupunki käyttöön.

Ukrainan kriisi

Comments are closed.